网站地图
联系我们**********
电子邮箱**************
您现在的位置: 网站首页 / 建筑资讯 / 正文

最美“停车楼”设计策略 —— 无地下室,立面与结构一体化,建筑作为景观。

摘要张超_Chao_Zhang该项目位于机场区的东侧,北临一条主干道,南临是一条内部通道,面向西侧的新建综合楼,南侧的3号航站楼。解决目前交通拥堵的关键问题是扩充停车规模。由于交通压力越来越大,对综合楼和停车楼的需求越来越迫切。Text description provid...
admin 2019-03-21 01:36:02
20 0

张超_Chao_Zhang

该项目位于机场区的东侧,北临一条主干道,南临是一条内部通道,面向西侧的新建综合楼,南侧的3号航站楼。

解决目前交通拥堵的关键问题是扩充停车规模。由于交通压力越来越大,对综合楼和停车楼的需求越来越迫切。

Text description provided by the architects. The project is located at the eastern end of the airport area, with a main road to the north, a internal road to the south, and facing the new-build complex building to the west,the T3 terminal building to the south. The tusk is to solve the current traffic congestion as well as to expand parking spaces. Due to the growing traffic pressure, the complex building and the parking building are urgently demanded.

张超_Chao_Zhang

交通解决方案

考虑到未来的载客量、建筑规范和停车效率,该方案将建造六层高的体量。为了建立有效的交通流量,建筑体量在二层被抬高和连接,将地面空间释放出来,有效组织到港和离港的车行交通流线,如出租车,公共汽车,私家车,物流车等。建筑体量在南侧也退向了机场路,扩充了车道的长度,以满足落客界面的需求。

The plan is to build six-story volume considering the future passenger capacity, building code and parking efficiency. In order toestablish an effective traffic circulation, the building volumes are elevated and connected on the second floor, which release a continuous ground floor space for organizing and dredging functional traffics such us taxis, buses, social vehicles, logistics vehicles etc. The building volume also setback to the airport road on the south side, expanding the length of the lane to meet the needs of the drop off interface.

张超_Chao_Zhang

策略

主体量的建成仅用了四个月,后来又用了两个月。由于建筑在有限的成本和时间下,整体设计策略为:无地下室,立面与结构一体化,建筑作为景观。

It took only four months for the construction of the main structure, and two month in use later. As the building was under a limited cost and time, the overall design strategies are as follows: none basement, integrated facade and structure, architecture as landscape.

张超_Chao_Zhang

场地土壤以粗砂和砂质粘土为主,具有良好的承载力,可作为天然地基。建筑楼层均在地上,结构采用独立的柱基,以避免地下室的挖掘。

The soil of the site is mainly coarse sand and sandy clay, which has good bearing capacity and can be used as a natural foundation. The building floors are all above ground, and the structure uses an independent column foundation, to avoid the excavation of the basement.

麦田_Tian_Mai

板坯边缘的加厚形成花池,组合结构和建筑围护结构;花池的布置以拼凑的方式排列,为停车场创造了垂直绿化,同时也为其他建筑布置了与之相对的景观。

The edge of the slab is thickened to form a flower pond, combined structure and building envelope; the arrangement of the flower pool is arranged in a patchwork manner, creating a vertical greenery for the parking space, and also decorate the building itself as opposite scenery for other buildings.

总平面图

该建筑采用了创新的施工工艺,如裸露的混凝土和外部涂料,在预算有限的情况下取得了不错的质感。在复杂建筑施工的早期磨合后,团队巧妙地配合,使得现浇混凝土具有高平面性,通过简单的刷涂可以实现精细的立面效果。

Using innovative construction processes such as bare concrete and external paint, the building had achieved a decent quality with a limited budget. After the early running-in in the construction of the complex building, the team cooperates skillfully, witch results in a high planarity of the cast-in-place concrete which can achieve fine facade effect through simple brushing.

气候

双层表皮可抵抗阳光直射,同时提供良好的通风,营造出凉爽舒适的阴影空间;丰富的土壤深度,以简单的灌溉系统保证绿色植物的日常包围,为单调的停车场带来了连续的绿化。通过将自然引入空间,创造了半户外功能性建筑,从而适应三亚的热带海洋气候。

The double-layer flower pool resists the direct sunlight while provides good ventilation, creating a cool shade area; the abundant soil depth insurances the daily encirclement of the green plant with simple irrigation system, bringing a continuous landscaping to the monotonous parking floor. By inducing nature into the space, created a semi-outdoor functional building, adapt to the tropical maritime climate of Sanya.

立面图

图解-立面透视图

图解-节点剖面图

图解-局部剖切轴测图

图解-轴测图A4

轴测图_A4_线宽

建筑师:境工作室

地点:中国 海南三亚

主建筑师:胡铮

设计团队:杨杰青、夏云龙、张鑫

面积:44906平方米

年份:2018

摄影:张超、麦田

推荐一个

每天都有新内容

精彩阅读

广告位

QQ|筑盟建筑视频网|建筑施工视频网   本站由漠漠睡武汉seo提供SEO优化支持  本站由武汉网站建设--密聚派提供建站及迁移技术支持!琼ICP备15003382号